VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname Friesland Bank zet bankenlandschap in beweging

In een bliksemactie heeft Rabobank Friesland Bank ingelijfd. Die laatste lijkt zijn zelfstandigheid niet uit luxe te hebben opgegeven.

Friesland Bank verliest haar zelfstandigheid. Binnen twee jaar zullen de activiteiten van de Friese bank volledig worden geïntegreerd in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A, ook bekend als de Rabobank.

Friesland Bank is niet het eerste slachtoffer van de economische crisis, en zal ook niet het laatste zijn. Uit het persbericht van vandaag blijkt dat het rendement achterbleef en de op korte termijn vereiste versterking van het eigen vermogen te moeilijk was.

Er zullen uiteindelijk veel banen verloren gaan, maar voor de komende twee jaar is de werkgelegenheid van de bijna negenhonderd medewerkers van Friesland Bank gegarandeerd.

Aan Jort Kelder heeft het niet gelegen
De agressieve mediacampagnes van de afgelopen jaren hebben Friesland Bank niet kunnen helpen. Ze waren wel succesvol: vorige week berichtte de bank nog dat er nog steeds elke maand zo'n 100 miljoen euro aan spaargeld binnenkomt.

Mede dankzij het Jort Kelder-effect -die het gezicht was in de reclamespotjes van de bank- haalde Friesland Bank vorig jaar ruim 1 miljard euro aan spaargeld op. De verdiensten die de bank uit dat spaargeld wist te genereren waren echter niet genoeg om de daling van het eigen vermogen te stoppen.

De rendementen werden gedrukt door eenmalige verliezen, oplopende kosten en de grotere risico's in de markt. In 2011 moest Friesland Bank voor tientallen miljoenen euro's afboeken op zakelijke kredieten en op vastgoed.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) keurt de overname in een spoedbesluit goed. De NMa heeft onderzoek gedaan naar de situatie op de markt en naar de mogelijke effecten voor de concurrentie.

Normaal gesproken moet er een maand of langer op een besluit worden gewacht. 'In de huidige financiële markt is dat onwenselijk', schrijft de NMa in een persbericht.

'Met dit spoedbesluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wordt de continuïteit van de activiteiten van Friesland Bank gegarandeerd en wordt onzekerheid voorkomen bij de klanten, de markt en de consument', aldus de NMa.

Dit soort mededelingen illustreert dat de Nederlandse financiële sector de crisis nog niet te boven is.

Consolidatie
Er zit weer beweging in het Nederlandse banklandschap. Dat kan betekenen dat er de komende tijd meer transacties volgen. Volgens Friesland Bank zijn er verschillende andere opties bekeken, variërend van samenwerking tot fusie met een gelijkwaardige partner of het opgaan in een groter geheel.

Nu de keuze op Rabobank is gevallen hebben andere partijen mogelijk hun handen weer vrij. ING leurt al een tijdje met haar verzelfstandigde WestlandUtrecht Bank, de Nederlandse staat wil op termijn natuurlijk weer van ABN Amro af en ook SNS Reaal danste vermoedelijk op de achtergrond een rondje mee op dit bal.

En dan is er nog het Bossche Van Lanschot Bankiers. De sjieke bank ziet nu één grootaandeelhouder wegvallen en krijgt er twee kleinere voor terug.

Het belang van 23 procent dat Friesland Bank in Van Lanschot had wordt verdeeld tussen de Rabobank en de Stichting Friesland Bank, die ook de kunstcollectie van de bank krijgt.